
نوروز در سایه طالبان: جشنی که نمیتوان خاموش کرد
گزارشگر : نیلوفر
پیش از سقوط افغانستان بهدست طالبان، حضور مردم در شهر مزارشریف، مرکز ولایت بلخ، در روزهای نزدیک به نوروز پرشور و هیجانانگیز بود.
مردم از سراسر کشور برای تجلیل نوروز به این شهر میرفتند. اکنون،سکوتی عمیق بر این شهر حاکم است و هیچکس جرئت نمیکند از نوروز و شکوه آن سخن بگوید. مردم از شدت سرکوبگری طالبان و فشارهای اقتصادی، مجال برای شادمانی و خوشی ندارند و این گروه، شور و هیجان را از مردم گرفته است.
پس از تسلط طالبان بر افغانستان، این گروه طیف وسیعی از ممنوعیتها را اعلام کرده و آنها را «غیراسلامی» توصیف کرده است که تجلیل از جشن نوروز یکی از این ممنوعیتهای گسترده طالبان به شمار میآید. قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان نیز تجلیل نوروز را منع قرار داده است.
با این حال ، گروه از زنان معترض علیرغم محدودیتهای فرهنگی تحمیل شده توسط طالبان، سال نو را در محیط های بسته تجلیل کردند.
جنبش اعتراضی «شنبههای ارغوانی» در اعتراض به ممنوعیت تجلیل سال نو از سوی گروه طالبان، اعلام کرده که تجلیل از نوروز حرام نیست، بلکه جنایات، ظلم و سیاستهای زنستیزانهی گروه طالبان حرام است.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد در فبروری ۲۰۱۰ نوروز را بهعنوان یک مناسبت جهانی بهرسمیت شناخت. این سازمان درباره اهمیت نوروز گفته است: «نوروز برای بیش از ۳۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان، آغاز سال نو است و بیش از سه هزار سال است که در مناطقی از بالکان، منطقه دریای سیاه، قفقاز، آسیای مرکزی و خاورمیانه و نقاط دیگری از جهان جشن گرفته میشود.»