حکومت ایران هنوز طالبان را از لست “گروه های تروریستی” خارج نکرده است
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران گفته است که این کشور طالبان را هنوز یک گروه “تروریستی” میداند.
آقای ظریف در مصاحبهای با شبکه خبری طلوعنیوز افغانستان و در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه “تعاریف ایران از طالبان چیست” گفته است “بر اساس قوانین هنوز ایران طالبان را از گروه تروریستی خارج نکرده است”.
آقای ظریف سال گذشته آذر ماه ۱۳۹۸ با ملا برادر آخند، معاون گروه طالبان و رئیس دفتر این گروه در قطر که به تهران رفته بود، در ساختمان وزارت خارجه ایران دیدار کرد.
در خبرنامه سخنگوی طالبان درباره دیدار ظریف و معاون رهبر طالبان آمده بود که دو طرف در مورد “راههای مسالمت آمیز معضل افغانستان و روند جاری به تفصیل صحبت کردهاند”.
دولت افغانستان پیش از این گفته بود که میزبانی از گروه طالبان “خلاف تمام اصول و روابط میان کشورهاست”.
جمهوری اسلامی ایران خود برخی از گروه های مخالف سیاسی خود را که در اروپا و آمریکا زندگی می کنند، “تروریست” می خواند و از دولت آن کشورها به خاطر دادن اجازه اقامت به این افراد انتقاد می کند.
اما مقام های ایرانی در ماه های اخیر ضمن تایید دیدار و مذاکره با طالبان حتی از این گروه ستایش هم کردهاند.
به تازگی احمد نادری، از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، طالبان را “یکی از جنبش های اصیل منطقه” خوانده و گفته بود “همکاری با آنان می تواند به گسترش ثبات در جامعه افغانستان وجلوگیری ازنفوذ گروه هایی همچون داعش منجر شود”.
خبرگزاری تسنیم هم چهار سال قبل از آغاز مذاکرات صلح در دوحه، خبر از سفر یک هیات از دفتر سیاسی طالبان در قطر به تهران داده بود.
ماه گذشته حمید دهقانی سفیر جمهوری اسلامی ایران در دوحه پایتخت قطر، گروه طالبان را “جنبش” خواند و در توییتر خود با انتشار عکسی از اعضای این گروه که به سفارت ایران رفته بودند خبر داده بود که طالبان ترور محسن فخری زاده از مدیران ارشد وزارت دفاع ایران و از دست اندرکاران برنامه اتمی این کشور را محکوم کرده و به ایران تسلیت گفته است.
رسول موسوی از مقام های ارشد وزارت خارجه ایران، به تازگی به روزنامه اعتماد چاپ تهران گفته بود “جمهوری اسلامی در تامین امنیت مرزی با طالبان همکاری امنیتی دارد”.
پیش از این علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، هم با طالبان مذاکره کرده بود.
گروه طالبان می گوید که مقامهای ایرانی برای حفظ روابط بهتر با مردم افغانستان ابراز امیدواری می کنند و برای حل مشکلات مهاجران افغان در این کشور تعهداتی کرده اند.
در سال های اخیر تجمعاتی در افغانستان در اعتراض به آنچه “همکاری ایران با طالبان” خوانده می شود، برگزار شده است.
ایران پس از حملات یازدهم سپتامبر به برج های دو قلوی سازمان تجارت جهانی، به ایالات متحده و نیروهای نظامی ائتلافی آن که به مواضع القاعده و طالبان در افغانستان حمله کردند، کمک کرده بود.